torsdag 19 januari 2012

Pajskal LCHF


Imorgon ska vi göra en LCHF-version av Sveriges i särklass populäraste matpaj. För att slippa stress gjorde vi pajskalet redan idag. Det bli bara bättre av att stå i kylskåpet över natten


Pajskal LCHF
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosnötsmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g osaltat smör
ev. 1-2 tsk kallt vatten
1 ägg


Gör så här:
Lägg mandelmjöl, sesamfrön och pofiber i en mixer. Kör mixern någon minut. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.


Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper eller plastfolie och för sen över den till en smort form (ca 25 cm). Stick hål i botten med en gaffel på några ställen. Sätt in i kylen i minst en halvtimme (det gör att skalet håller formen bättre).


Sätt ugnen på 200 grader.


Grädda pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.


Låt svalna lite och fyll sen med favoritfyllningen.

15 kommentarer:

  1. Grymt! Jag saknar att inte äta pasta, (låter konstigt) men mådde bättre när jag inte åt sådant! Dock fick det återgå till pasta och annat tråkigt då min brist på fantasi till mat utan pasta dog ut.. kanske börjar man igen nu när man hittat din blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi saknar inte heller pastan, mer än till lasagne, men det löste sig ju förra helgen när vi testade det recept på LC-pasta som finns på alla bloggar just nu.

      Radera
  2. Om man ska göra en fyllning som behöver gräddas i ugnen ska man då vänta med att grädda skalet o låta det gräddas samtidigt i ugnen med fyllningen? Mvh Anna

    SvaraRadera
  3. Varför osaltat smör om du tillsätter salt? Vad är det för speciellt med osaltat smör? Vad jag vet finns ännu inget ekologiskt smör som är osaltat. Så hellre saltat ekologiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan göra ditt eget ekologiska osaltade smör.

      Man använder osaltat smör eftersom:

      1. ...det är färskare.

      2. ...det är enklare att få rätt sälta.

      Men det går absolut att göra lyckade bakverk med industrisaltat smör om man tvunget vill det.

      Radera
    2. Här är länken hur man gör sitt eget smör:
      http://alltomlchf.blogspot.com/2011/08/hemgjort-smor.html

      Radera
  4. Mmm gjorde köttfärspaj med detta pajskal idag!
    Blev jättegott !!

    = )

    SvaraRadera
  5. Wow! Jag har provat andra varianter av pajskal och blivit lika besviken varje gång. Tills nu.
    Det här pajskalet var ju helt underbart. Blev så där härligt krispigt.
    Fyllde min paj med strimlad kassler, små blomkålsbuketter och rödlök. Äggstanning på och mozzarella överst.
    Vilken dröm!
    Tusen tack för detta recept. Nu ska här ätas paj!

    SvaraRadera
  6. Fantastiskt recept! Jag är helt såld (och har delat med mig av receptet på min blogg - så fler kan få ta del av det)
    Thanks a lot!

    SvaraRadera
  7. Undrar om det går att utesluta eller ersätta sesam på något sätt. Min son är allergisk mot dessa frön och det är luftburet så det får inte bakas i ugnen/ osa.
    Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går bra! Sesamfrönas funktion är mest estetisk och smakmässig. En deg blir det ändå. Känns degen för lös så ta lite mer av någon/några av de andra torra ingredienserna.

      Radera
    2. Tack, jag ska prova snarast!

      Radera