

Lediga idag och bestämde oss för att testa att göra en mer traditionell pajdeg och sen fylla den med lite överblivna godsaker som vi hade i kylskåpet (skönt att bli av med burkarna utan att behöva slänga innehållet). Detta pajskal blev minst lika bra som vanligt pajskal, och såklart mycket nyttigare. Vår paj fick medelhavstema, men man kan fylla pajen med det man brukar, så länge det inte är potatis, eller liknade. Vill man göra denna lite matigare kan man lägga i skinka eller korv, förslagsvis salami.
Pajdeg LCHF
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön utan skal
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
50 g osaltat smör
1 ägg
Gör så här:
Lägg mandelmjöl och sesamfrön i en mixer. Kör runt någon halvminut. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en deg.
Tryck ut degen i en smort springform (ca 25 cm). Vi använde en smörkniv för att jämna till. Stick några hål i botten med en gaffel. Sätt in i kylen i minst en halvtimme (det gör att skalet håller formen bättre).
Sätt ugnen på 200 grader.
Grädda pajskalet i 7-8 minuter tills det börjar få färg.
Fyllning
paprika
soltorkade tomater (i rimlig mängd)
oliver
pressad vitlök
färsk basilika
fetaost
Äggstanning LCHF
grovriven parmesanost
Gör så här:
Skär ingredienserna i lagom bitar och fördela i det förgräddade pajskalet.
Häll på äggstanningen.
Strö över parmesanosten.
Grädda i 175 grader i 35-40 minuter tills äggstanningen är fast.
Låt svalna lite och servera med en krispig sallad.
Dette ser aldeles herlig ut! Og den paibunnen din ser helt perfekt ut! Lekkert!
SvaraRaderaDen var "deilig"! Den blev verkligen mycket godare än man vågat hoppas på.
SvaraRaderaSmarrigt med paj. Har inte gjort med pajskal någon gång, det ska jag nog testa. :-)
SvaraRaderatakk for bra paioppskrift!! har savnet det :)
SvaraRaderaEn fråga! Varför osaltat smör när man ändå ska ha en tsk salt i degen?
SvaraRaderaHej,
Raderadet där är en klassisk fråga. Vi har till och med skrivit om detta:
http://www.alltomlchf.nu/2012/05/varfor-osaltat-smor.html