måndag 30 januari 2012

Lasagne al forno per LCHF




Igår åt vi klasssisk köttfärslasagne till kvällsmat. Den blev en succé och är ett fullgott substitut till pastavarianten. Vi kommer göra detta LCHF-recept många gånger i framtiden.

Detta blir även en alldeles utmärkt matlåda och går att frysa.

Lasagne al forno per LCHF 6-7 port
Lasagneplattor
8 ägg
2 1/2 dl eller ca 250 g philadelphiaost
1 dl fiberhusk
Köttfärssås
1 kg blandfärs
1 burk krossad tomat
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 msk extrastark chilisås
1 köttbuljongtärning (utan glutamat)
1 dl vatten
minst 2 msk torkad oregano
nymald svartpeppar
salt
Ostsås
5 dl vispgrädde
4 dl riven ost
nymald vitpeppar
1/2-1 tsk salt
1 nypa riven muskot
Övrigt
2 mozzarella, rivna
riven parmesan

Gör så här:
Lasagneplattor: Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggen poröst.

Tillsätt philadelphiaost och fiberhusk och vispa ihop.

Låt svälla i drygt 5 minuter.

Fördela smeten på två bakplåtspapper. Lägg på ytterligare vars ett bakplåtspapper och kavla ut smeten tunt. Lägg på två plåtar.

Grädda i ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna och halvera sedan de båda lasagneplattorna (eller gör helt enkelt så att det passar den form som ska användas).

Köttfärssås: Hacka löken och fräs den mjuk i smör. Lägg åt sidan.

Bryn färsen i smör. Tillsätt den frästa löken, krossade tomaterna, vatten, tomatpuré, extrastark chilisås, och buljongtärning. Pressa i vitlöksklyftorna. Låt såsen sjuda ca 10 minuter.

Krydda med salt, peppar och oregano.

Ostsås: Koka upp grädden och låt sjuda på svag värme tills ca 1/3 har reducerats bort och den känns lite tjockare.

Lägg i den rivna osten och rör runt tills den smält.

Krydda med salt, peppar och muskot.

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en stor ugnsform. Varva ostsås, lasagneplatta, köttfärssås och avsluta med platta och ostsås. Strö över mozzarellan och parmesanen.

Grädda i ugn i 20-25 minuter tills osten fått fin färg.

Låt svalna lite innan servering och servera gärna med en krispig sallad.

4 kommentarer:

  1. Vilket kanonrecept! Jättegott! Förvillande lika vanliga plattor om man får degen tunn! /Anette

    SvaraRadera
  2. Tack för detta recept saknar verkligen vanlig lasagne ska testas=)

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt gott! Smakar med 99% som vanligt lasagne :) Det svåra är att kavla ut degen till lasagneplattorna men resultatet blev mkt bra ändå. Har försökt göra lchf-pizza men alltid blivit besviken eftersom bottnen blir svampig och inte knaprig. Rekommenderar verkligen detta lasagnerecept!
    /Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Men vi håller faktiskt med. Denna blir nästan som riktig lasagen och väger man in hur mycket bättre man mår på den så är den faktiskt bättre :-)

      Vår pizza blir både brödig och lite knaprig. Och framförallt inte svampig. Inte exakt som pizza, men väldigt god. Tycker vi alla fall.

      http://www.alltomlchf.nu/2012/09/lchf-pizza.html

      Radera