lördag 28 januari 2012

Fläskfilé med grönpepparsås

Klassisk retrorätt som är lättlagad och lite festlig. Servera gärna med kokt brysselkål (ja vi är väldigt inne på brysselkål just nu).


Fläskfilé med grönpepparsås 4 port
700-800 g hel, putsad fläskfilé
smör till stekning
1 schalottenlök
1-2 msk grönpeppar, grovt mortlad
5 dl vispgrädde
2 msk konjak
1 msk kalvfond
salt
nymald vitpeppar

Gör så här:
Hacka schalottenlöken. Fräs den och grönpepparn någon minut i smör i en kastrull.

Häll på grädden och låt koka ihop till cirka hälften.

Krydda med salt, nymalen peppar, konjak och kalvfond.

Sätt ugnen på 200 grader.

Krydda filén, som ska vara hel, med salt och nymalen peppar.

Bryn den i smör runt om och sätt in den i ugnen ca 20-25 minuter. Tills innertemperaturen är 65 grader.

Ta ut filén och låt den vila några minuter. Skiva upp den och servera med såsen och förslagsvis kokt brysselkål.

3 kommentarer:

  1. Brysselkål kändes nytt (för mig) - behöver lite variation i grönsaksträsket. Hur lång tid kokar ni den (jag har handen på hjärtat inte tillagat det själv utan bara njutit av den på restaurang)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de flesta äter inte bryssselkål mer än på sin höjd på julafton. Det är synd. För det är så gott med en gräddig sås. Vi har faktiskt gjort ett speciellt inlägg för hur man tillagar det:
      Kokt brysselkål
      Du ska absolut göra det!

      Radera
  2. Schysst, ska definitivt prova - tack för länken
    Allt gott/Annika

    SvaraRadera