söndag 29 januari 2012

Fiskgratäng LCHF

Idag kom vi äntligen till skott med att göra en LCHF-fiskgratäng. Och den blev verkligen supergod, faktiskt godare än vi trodde det skulle bli. Det är såklart några moment men inte svårare än att att de flesta kan klara det.

Fiskgratäng LCHF 4-5 port
800 g torskfilé
salt
nymald vitpeppar
500 g oskalade räkor
Blomkålsduchesse
1 större eller två mindre blomkålshuvuden
2-3 msk smör
2 msk philadelphiaost
3 äggulor
salt
nymald vitpeppar
Sås
1/2 dl fiskspad
5 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning (utan glutamat)
1 1/2 msk pressad citron
3/4 dl hackad dill
salt
nymald vitpeppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Använder man fryst torsk i block, som vi gjorde, så tinar man den först och sen delar man på den i filéer så gott det går. Använder man färsk fisk så skär man fiskfiléerna i bitar. Lägg fisken i en smord ugnssäker form. Salta och peppra på fisken.

Tillaga fisken mitt i ugnen 15 minuter. Häll av fiskspadet, men spara det.

Blomkålsduchesse: Skala, skär blomkålen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 14-15 minuter.

Häll av vattnet och låt blomkålen svalna lite.

Mixa blomkålen med en matberedare.

Blanda den mixade blomkålen med smör och philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulor.

Sås: Koka upp vispgrädde och buljongtärning. Låt småkoka en stund så den tjocknar en aning. Vispa i bottnen ibland. Tillsätt 1/2 dl fiskspad, citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.

Skala räkorna och fördela över fisken. Häll såsen över fisken.

Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, lite drygt 15 minuter. Dekorera med dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar