söndag 8 januari 2012

Cheesecake med lime


Denna LCHF-dessert hittade vi i en GI-bilaga som en av kvällstidningarna ger ut. Den är gjord av Ulrika Davidsson, men den är mer LCHF än GI. Journalistiskt har de svängt till det genom att kalla det för hennes unika variant av GI...

Undra när journalisterna ska fatta att LCHF är större än GI?

Limecheesecaken är dock fräsch och god, i alla fall efter att vi la till betydligt mer lime, men kanske mer en dessert för en varm sommardag än nu på vintern.

Cheesecake med lime 8-10 port
Botten
3 dl mandelmjöl
25 g smält smör
1 msk kanel
Fyllning
3 dl vispgrädde
3 gelatinblad
3 dl gräddfil
200 g philadelphiaost
1 1/2 lime
2 1/2 msk LCHF-socker
Dekoration
1 lime

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda mandelmjöl, smält smör och kanel till en deg och tryck ut i en springform.

Grädda i ugnen i 10 minuter.

Låt svalna.

Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten.

Vispa grädden.

Riv skalet av 1 1/2 lime och pressa ur saften.

Krama ur gealtinbladen och smält i två matskedar kokande vatten tillsammans med LCHF-sockret.

Blanda ner gräddfil och philadelphiaost i den vispade grädden. Häll på de smälta gelatinbladen och limesaft/skal. Blanda väl.

Fördela fyllningen på den avsvalnade bottnen och ställ kallt några timmer.

Garnera med limeskivor och rivet limeskal.

15 kommentarer:

  1. Oh så gott det ser ut!! Värt att prova senare i vår - sommar :) Tycker mycket om er blogg, började på lchq/lchf förra måndagen och ni är en given favorit efter ett par dagar så tack för att ni tar er tid och bloggar om allt ni provar på.

    SvaraRadera
  2. När jag började trodde även jag att GI var större än LCHF, det är inte förrän runt jul som jag hittade in i LCHF-världen, och vilken värld det är! Och ni LCHF-bloggare är mycket mer aktivare än GI-bloggare, vilket gör allt mycket lättare. Tack så mycket!

    SvaraRadera
  3. Ska testa denna, hade ni mer lime än vad som står i?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, varför skulle vi haft det? Men det handlar ju i grund och botten om hur mycket lime man vill den ska smaka. Ett tips är att smaka av fyllningen innan man häller den på bottnen.

      Ett annat tips är att göra den i god tid. Gärna kvällen innan man ska ha den.

      Radera
    2. Ni skriver i ingressen "Limecheesecaken är dock fräsch och god, i alla fall efter att VI LA TILL BETYDLIGT mer lime".

      Dock så framgår inte om receptet rätt upp och ner är Ulrikas, eller om ni har har justerat det utifrån mängden lime som ni faktiskt använde när resultatet blev lyckat?

      Vänliga hälsningar
      Anna

      Radera
  4. Kan man använda kokosnötsmjöl istället för mandelmjöl måntro??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, det tror vi inte blir så gott.

      Radera
  5. Går de att göra hela kakan kvällen innan? Alltså lägga ihop de? Ska servera den strax efter lunch imorgon.

    SvaraRadera
  6. Tack för svaret. Glad påsk.

    SvaraRadera
  7. Ser underbart gott ut!Kan man använda nagot annat än gräddfil
    (bor i Frankrike och har inte hittat gräddfil!)

    SvaraRadera
  8. Jag använde Blue dragons feta Coconut Cream (inte coconut milk som är mycket rinnigare) som substitut för fil!

    Eftersom jag använde en ganska liten form, så blev det limeröra över. Blandade i lite lakritspulver och duttade upp i små skålar. Det blev ganska gott (förutsatt att man gillar lakrits förstås). Kan nog tänka mig att det blir extra gott att mixa in lite tinade hallon i röran. :-)

    // Ulrika

    SvaraRadera
  9. 25 g smør er vist da for lidt ;)

    SvaraRadera