måndag 30 januari 2012

7 LCHF-recept av Skaldeman

Här är sju utvalda LCHF-recept ur Sten Sture Skaldemans senaste kokbok, LCHF-kokboken. Vill man läsa om boken så har vi även skrivit en recension. Bilderna är tagna av Pepe Nilsson.


Man kan göra fisksoppa på i stort sett vad som helst, men det är en fördel om det ingår fisk, enbart fiskbuljong och grönsaker blir väl torftigt. Tänk på att många finfördelade fiskar  bara behöver fem minuters koktid! Ett gott råd är alltså att koka tillbehören för sig och att lägga i fisken på slutet.

Fiskgryta och fisksoppa är ungefär samma sak, skillnaden är bara hur mycket vätska som fisken simmar i. Vätskan består vanligen av fiskbuljong, gärna med tillskott av torrt vitt vin. I alla klassiska fisksoppsrecept kokar man  först en buljong av fiskskroven, men nu ska vi göra det enkelt för oss. Alltså använder vi färdiga fiskfiléer, gärna av olika sorter, samt en fiskbuljongtärning.

Räkna med 4 g kolhydrater per portion, när man sorterat bort de eventuella rotfrukterna. En kokt morot tredubblar kolhydratinnehållet!

Tips: Fisksoppa är mager mat, men man kan mixa den med grädde och smör eller tillsätta några bollar av fet riven ost hoprörd med crème fraiche och kryddad med kajennpeppar. Några sådan bollar i soppan får upp fetthalten väsentligt.

Snabb fisksoppa
Blandade fiskfiléer, ca 3 hg per person
Ett par lökar, gärna rödlök eller purjolök
1 röd och 1 gul paprika, eller något annat som ger färg
Några tomater
Några rotfrukter som smaksättare (ej som mat!)
Fiskbuljong och/eller vitt vin
Vitlöksklyftor efter smak
Fett att bryna grönsakerna i. Skaldeman föreslår en blandning av smör och kokosolja eller olivolja
Salt och peppar
Bladkryddor efter smak. lagerblad, timjan, fänkål och persilja förekommer ofta i fisksoppor. Saffran och rivet apelsinskal är andra klassiska smaksättare. Man kan ta det man gillar.
Citron

Gör så här:
Grovhacka lök och grönsaker, fräs hacket snabbt och lägg över det i en gryta. Späd med fiskbuljong, vatten och vin. Låt småkoka en stund och smaka av med kryddor som man känner för. Skaldeman föredrar salt, peppar, citron och sambal oelek.

När det börjar bli dags att äta lägger man i den tärnade fisken. Låt koka upp och stäng av värmen. Tärnad fisk kokar klart medan man bär grytan till bordet.


Sparris är en perfekt grönsak om man äter hälsosam mat. den pryder sin plats på tallriken, den är god, billig och lättlagad, och den innehåller nästan inga kolhydrater. Den är visserligen nästan fettfri, men det spelar ingen roll eftersom sparris gifter sig så bra med smör, grädde och majonnäs.

Räkna med drygt 4 g kolhydrater per portion. Fettkvoten är ca 3.

Het sparrissallad
En knippa grön sparris
1/2 dl olja
1-2 msk citron
1-2 msk finhackad lök
1 krossad vitlöksklyfta
1 msk sambal oelek (det ska vara hett!)
Salt och peppar
Koriander och spiskummin efter smak

Gör så här:
skär först bort några centimeter längst ner på sparrisstjälkarna. Dela upp resten i lagom långa bitar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i ca en minut.

Blanda en dressing av resten av ingredienserna. Lägg ner den varma sparrisen. Blanda om och låt svalna. Passar bra till det mesta, särskilt gott till fläskkött


Skaldeman är en ivrig svampplockare och han äter svamp året runt. Svamp är ett utmärkt tillbehör till all animalisk mat. I gräddstuvad form passar den fint i en omelett. Här är ett gammalt recept där äggskalen används som mått.

Den här omeletten  är lagom för två personer. Då får varje person ca 6 g kolhydrater. Fettkvoten är ca 3.

Omelett med svampstuvning
Till omeletten:
3 ägg
3 äggskalshalvor grädde
1 äggskalshalva majonnäs
1 tsk sambal oelek
Salt och svartpeppar

Till svampfyllningen:
1 liter färsk svamp
1/2 finhackad gul lök
1 krossad vitlökskyfta (frivilligt)
Smör att steka i
Grädde eller crème fraiche
Salt och peppar

Gör så här:
Vispa ihop omelettsmeten och låt stå.

Börja sedan med att ånga svampen på låg värme i en kastrull. När vätskan ångat bort steker man svamp och finhackad lök i smör. Krydda och smaka av.

Häll på grädde eller crème fraiche så att det täcker och låt det koka samman till en stuvning.

Nu är det dags att steka omeletten. När man fått den som man vill lägger man stuvningen på den ena halvan och viker över den andra.


Skaldeman lagar alltid god mat hemma av det som råkar finnas till hands. Denna rätt skapades dock av hans hustru.

Gratinerade kycklingfiléer
4 fina kycklingbröstfiléer à 200 g
Smör, olja, salt och peppar
Till täcket:
1 dl yoghurt/grädde/crème fraiche
1 dl riven parmesan
3-4 soltorkade tomater i olja, hackade
2 mosade vitlöksklyftor

Gör så här:
Detta är en enkel och snabblagad rätt. Tanken är att bryna kycklingfiléerna, grädda dem färdiga i ugn under täcke och servera med fritt valda tillbehör.

Sätt ugnen på 200 grader och börja sedan med de fritt valda tillbehören. Skaldeman rekommendera en salsa.

Platta ut kycklingfiléerna och stek dem i en blandning av olja och smör. Salta och peppra. Bryn filéerna ordentligt och låt dem eftersteka en stund på spisen. De ska vara nästan helt genomstekta. Medan kycklingen eftersteker rör man ihop smeten som ska täcka köttet.

Lägg kycklingen i en ungssäker form och bred på röran. Titta till rätten efter en kvart och ta ut den när den fått fin färg. Det tar max 20 minuter.


Bra korv är bra mat. Kontrollera att man använt minst 100 g köttråvara till 100 g korv. (Falukorv uppfyller inte det kravet…)

En normalportion av denna korvgryta innehåller ca 15 g kolhydrater.

Enkel korvgryta
Några goda korvar, gärna lammkorv. Tre hekto korv per person är lagom, tycker Skaldeman.
Ett par matskedar smör
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul paprika
1 lök
1 liten purjolök
1 burk tomater
Eventuellt buljong
Kajennpeppar


Gör så här:
Skär korvarna i grova bitar och stek i smör i 5 minuter.

Tillsätt paprika och grovhackad lök och stek en stund till. När allt fått bra färg tillsätter man tomaterna  och kryddar med kajennpeppar. Späd med buljong om det behövs låt puttra i 20 minuter.


En skiva entrecôte med lika mycket spenatröra är en komplett middag för en hel karl och den kan dessutom räknas som strikt lågkolhydratkost.

Receptet är beräknat för två hungriga personer.

Entrecôte med aromatisk spenatstuvning
2 tjocka skivor entrecôte, ca 250 g var
Salt och grovmalen svartpeppar
Smör/olja att steka i
Till spenaten:
400 g spenat
50 g smör
Salt och peppar
2 tsk sambal oelek
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl västerbottensost
Till såsen:
Hyvlad parmesan efter smak, ca 1 dl
1-2 dl vispgrädde

Gör så här:
Platta ut entrecôteskivorna med handen. Klappa in bägge sidor med salt och rikligt med grovmalen svartpeppar. Låt ligga för att få rumstemperatur.

Tina och ånga av spenaten om den är fryst. Smält smöret och koka samman spenat, smör, kryddor och sambal oelek. Låt puttra på svag värme.

Stek köttet i het panna med smör och olja. Vänd när ordentligt med blod kommit upp. När blodet kommer upp på den nya sidan är köttet klart för Skaldemans del. Då har det en ordentlig stekyta men är rött inuti och kanske en smula blodigt i mitten. Vill man ha det medium vänder man det en gång till.

Lägg upp köttet på heta tallrikar, låt hyvlad parmesan smälta i den heta pannan och späd med grädde. Medan såsen kokar samman, det tar bara en minut, rör man ner crème fraiche och västernottensost i spenaten. Nu är köttet klart, såsen klar och spenatröran klar. Bara att servera!

100 g ostkaka innehåller bara 2,5 g kolhydrater, men man äter förmodligen mer än 100 g. Jordgubbar och vispgrädde tillför mer kolhydrater men också mer nyttigt fett. Räkna med att en stor klick vispgrädde och 1/2 dl bär tillför ca 3 g kolhydrater.

Ostkaka
500 g avrunnen keso
1 1/2 dl vispgrädde
3 ägg
1 dl hackade mandlar
Lite smör till formen
Kryddning efter smak, man kan ta 1 droppe bittermandel, kornen från 1/2 vaniljstång, rivet citronskal eller 1/2 g saffran

Gör så här:
Låt gärna keson rinna av ett par timmar i en silduk, eller snabbt i en sil.

Blanda ihop ingredienserna och häll smeten i en ganska liten (18x25 cm) smörad långpanna.

Grädda vid 160-170 grader i ca 40-45 minuter.

Låt kallna lite och servera ljummen med lite färska eller tinade bär och vispad grädde.

Boken kan köpas hos t.ex. Bokus eller Adlibris.

4 kommentarer:

  1. Roligt med lite recept från hans bok. Jag blev extra sugen på korvgrytan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev sugen på allt, utom möjligtvis ostkakan, men det beror på en fobi mot just denna maträtt. Men jag kanske ska testa att utmana den!

      Radera
  2. haha, gottegris som jag är tyckte jag ostkakan såg mest spännande ut!
    Inne på andra veckan nu och jag kan fortfarande få något drömskt i blicken när jag ser någonting sött....

    Annars såg korvgrytan smaskens ut!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gottegrisar är vi allihopa! Men just när det blir för "svampigt" har jag historiskt sett inte gillat det. Men det blir kanske bättre om man gör det själv, får testa helt enkelt...

      Radera