onsdag 25 januari 2012

1 år med LCHF!Idag har det gått exakt ett år sedan vi klev av kolhydrattåget och tog våra första stapplande steg med LCHF.

I början på 2011 hade vi kommit fram till att vi båda skulle må bra av att gå ner ca 10 kilo och funderade så smått på hur detta skulle vara möjligt att uppnå. Vi var i princip inne på att det skulle ske genom att äta GI, men precis när vi skulle börja surfade vi in på Katrin Zytomierskas blogg och blev inspirerade av hennes viktresa. Och eftersom LCHF lät gott och lite enklare än GI och det dessutom utlovades att man skulle bli av mitt sitt sötsug, något som vi båda tyckte var vårt största problem, bestämde vi oss för att prova i en månad. Vi var dock inte helt övertygade, det lät helt enkelt för bra för att vara sant.

Vi valde alltså att sluta tvärt med kolhydrater från en dag till en annan. Första dagarna var okej, men efter ca 3-4 dagar var det lite motigt med omställningsbesvären. Men efter drygt en vecka började det kännas bättre och dessutom hade vågen rört sig nedåt ett par kilo (givetvis mest vatten men ändå). Detta gjorde att vi kände oss sporrade att fortsätta. Vi upplevde att vi hade vår piggaste februarimånad på kanske ett decennium.

Vikten fortsatte att gå neråt samtidigt som vi åt godare än innan, framförallt till vardags. Nu var vi övertygade att LCHF var något vi ville fortsätta med.

Första halvåret åt vi relativt strikt LCHF, och gick ner ca 13 kilo var. Numera, när vi inte behöver gå ner mer i vikt, så äter vi en mer liberal version av LCHF och vi ser LCHF som ett behagligt sätt att hålla vikten, hålla sig frisk och må bra.

6 kommentarer:

 1. Grattis!!! Hittade er blogg igår och plöjde igenom nästan hela året som ni ätit LCHF :) Som nybliven LCHF:are fick jag massa idéer och faktum är att jag redan igårkväll provade baconinlindade kycklingen med phillyost och ikväll ska göra fläskfilégrytan... till lunch imorgon blir det broccolisoppan á la LCHF.
  Grymt bra recept som peppar mig till 100% alltså!

  Nu en fråga: tränar ni regelbundet eller har ni ändå lyckats så bra utan träning?

  MVH Linnéa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Linnéa och vad bra att du hittar inspiration på vår lilla blogg.

   Nä, vi har inte tränat speciellt hårt. Jag har sprungit någon gång i veckan i snitt och simmat ibland. Plus lite promenader. Men jag har sänkt mig ca 15 minuter på milen, men hälften av det är nog för att jag är lättare.

   Min fru har inte tränat så mycket, men folk tror hon har gymmat stenhårt eftersom hon gått ner så mycket och fått så frisk färg i ansiktet :-)

   Radera
 2. Grattis!
  Har nyligen hittat hit och gillar verkligen era inspirerande inlägg! Testade dragonkycklingen igår och det kommer jag lätt att göra fler gånger!
  Tycker att det svåraste med att äta LCHF är när man är bortbjuden.
  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Du får helt enkelt försöka få med dig den bekantskapskrets på LCHF-tåget i möjligaste mån!

   Men ska man vara lite allvarlig så räcker det oftast med att byta ut en sak, säg potatisen, för att en bjudrätt ska bli skaplig att äta, och det gör ju faktiskt LCHFare mindre krångliga än till exempel vegetarianer.

   Radera
  2. Absolut! Och i möjligaste mån låter jag bli att ta av kolhydraterna det bjuds på. Men när det är ex pasta med laxsås är det lite svårare.. Då får det bli en pytteportion istället. I vissa sällskap vill jag inte göra så stor sak av det här med LCHF eftersom man ofta måste förklara sig och "försvara" sig.

   Radera
  3. Känner igen en det där. Men vi får kämpa på så kommer de fatta tillslut. Men lägg ingen kraft på omöjliga strider.

   Men pastapesten härjar och plågar tyvärr fortfarande Sverige hårt.

   Radera