söndag 4 december 2011

LCHF-saffranskaka


En god kaka som passar extra bra nu i juletid. Bygger på vår LCHF-äppelkaka, som bygger på ett recept från Kostvägen.

LCHF-saffranskaka 6-8 port
drygt 1/2 paket saffran
75 g smält smör
100 g mandelmjöl
2 ägg
1 msk LCHF-socker
1 tsk fiberhusk
2 msk kokosmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
2-3 msk mandelflagor
Till servering
2-3 dl lättvispad vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Mortla saffranen.

Vispa ägg och LCHF-socker pösigt.

Blanda de torra ingredienserna och vänd ihop dem utan att vispa mer. Avsluta med att vända ner det smälta smöret.

Smörj en form/skål som är ca 18 cm i diameter och häll i smeten. Strö över mandelflagorna och grädda i ugnen i 25-30 minuter.

Servera med vispgrädden.

7 kommentarer:

  1. Kul om man får veta vilka ni är!? För visst är ni två..? Hittade just hit, mycket intressant m fakirveckan, men jag hittar inget om er själva. / Anette

    SvaraRadera
  2. Hej Anette! Nä, vi är dåliga på sånt och inte något jättebehov av att synas på det sättet. Men vi älskar att laga mat och delar gärna med oss av den biten. Men vi är ett gift par i mitten av 30-årsåldern, med två döttrar. Vi hade tänkt börja med GI, men precis innan vi skulle börja med det hittade vi LCHF och tyckte det verkade passa oss bättre (vi har alltid gillat grädde och smör :-). Detta var knappt ett år sedan och vi har båda gått ner mer än vi trodde var möjligt. Hälsan i övrigt har också blivit mycket bättre (piggare, gladare, lugnare mage, mindre huvudvärk osv).

    Men vi ska jobba på det och försöka bli mer personliga!

    SvaraRadera
  3. Har nu bakat denna kaka. Såg så otroligt gott ut på bild...
    Jag skulle önska att fler som lägger ut recept också skriver storlek på formen. Det kan ju vara ganska avgörande.
    Jag tog en mindre springform, lite drygt 20 cm, och gräddade i 25 minuter.
    Kakan är så torr och smulig. Lite synd kan jag tycka. Kanske skulle jag haft mindre form, kortare tid, vad vet jag.
    Gör kanske ett nytt försök någon dag.

    Tack annars för en trevlig blogg. Läser gärna men kommenterar dåligt.

    SvaraRadera
  4. Sorry, vi hade en ganska liten form. Samma som vi hade till denna http://alltomlchf.blogspot.com/2011/09/lchf-appelkaka.html (ca 18 cm i diameter)

    Hoppas du lyckas bättre nästa gång!

    SvaraRadera
  5. Men det förklarar det hela.
    Som jag skrev förut, skriv gärna storlek på form för det är ju omöjligt att veta.

    Då ska jag absolut prova igen. I mindre form. ;-)

    SvaraRadera
  6. Absolut! Vi ber om ursäkt igen. Tänk på att vilken sötma man gillar är väldigt individuellt. Vissa tyckeratt mörk choklad 70% är för sött, andra lagom och en del tycker det är för bittert.

    SvaraRadera