fredag 30 december 2011

Kryddig enkel fredagskyckling


Inför morgondagens matlagningsmaraton bestämde vi oss för en lättsammare fredagsmatlagning. Och vad är mer fredag än kyckling? Detta var ett experiment som blev mycket lyckat, men det är svårt att misslyckas när man lagar med bra råvaror och gör riktig mat! Kryddningen är inte helt helig. Gillar man en av kryddorna mer än nån annan så tar man mer av den helt enkelt. Eller lägg till någon som känns som den skulle passa i sällskapet.

Kryddig fredagskyckling 4-5 port
1 kg kycklingfilé
1/2 msk hel rosépeppar
1/2 msk hel svartpeppar
1 tsk gurkmeja
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipeppar
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlöksalt
1 tsk torkad malen koriander
1-2 tsk dijonsenap
1 1/2 tsk salt
1/2 msk kinesisk soja
1/2 tärning hönsbuljong (utan glutamat)
2 dl crème fraîche
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader varmluft (eller vanlig går säkert bra om man inte har det).

Halvera kycklingfiléerna på längden.

Stöt rosépeppar och svartpeppar i en mortel. Blanda i resten av kryddorna.

Bryn kycklingen runt om i smör och strö över hälften av kryddblandningen. Lägg bitarna i en ungsfast form.

Vispa ur stekpannan med grädde, crème fraîche, soja, dijonsenap och resten av kryddorna. Tillsätt buljongtärningen. Låt koka ihop lite.

Slå såsen över kycklingen och sätt in i ugnen i 10-15 minuter.

Servera till exempel med kokt brysselkål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar