lördag 17 december 2011

Janssons frestelse LCHF


Klassiker i LCHF-tappning. De flesta använder blomkål, men rättika känns ju mer potatislikt. Detta blev mycket gott och har stor chans att bli en julbordsklassiker hemma hos oss. Idag serverade vi dock rökt lax till.

UPPDATERING: Nu har vi gjort Blomkålsjansson också. Det blev faktiskt ännu godare.

Janssons frestelse LCHF 4 port (7-8 port om man har den på ett julbord)
800 g rättika
2 normalstora lökar
125 g ansjovisfilé (spara spadet)
3-4 dl vispgrädde
3/4 dl pofiber
75 g smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft)

Skala rättika och lök. Skär rättikan i tunna stavar och hacka löken halvfint (lägg rättikan i kallt vatten). Grovdela ansjovisen.

Svetta löken i 25 g av smöret.

Varva rättika, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form (vår var ca 27x17 cm), börja och sluta med rättika.

Häll över nästan allt grädden och nästan allt ansjovisspadet.

Strö över pofiber och klicka ut smöret.

Grädda i mitten av ugnen tills rättikan är mjuk, tar ca 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar