torsdag 15 december 2011

Djävulskyckling


Rustik bjudrätt som dessutom är billig, speciellt när det är osannolikt lågt pris på kyckling, som det råkade vara på Willys i veckan. Hur kan man föda upp en kyckling och sälja den för 19,90 kr kilot (inklusive skatter och frakt)? Ofattbart. Man vågar inte ens fråga hur det går till, man vill nog inte veta. Gott är det hur som helst. Grundreceptet kommer troligtvis från Tasteline.

Djävulskyckling LCHF 5-6 port
2 kycklingar, drygt 1 kg stycket
1/2 dl färskpressad citron
4-5 klyftor vitlök
1 msk chiliflakes
1 dl färsk persilja
150 g smör
salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Skölj kycklingarna och dela dem vid bröstbenet (men låt halvorna sitta ihop lite.

Mixa övriga ingredienser med en matberedare.

Kleta in kycklingarna med kryddmöret. Se även till att få in ca hälften under skinnet (enklare än det låter). Lägg i en ungsfast form

Ställ in i kylen att marinera i minst en timme.

Sätt ugnen på 250 grader grill och ställ in kycklingen med skinnsidan upp. Grilla tills skinnet fått färg (tar 10-15 minuter och blivit krispigt. Vänd och grilla undersidan lika länge.

Sänk värmen till 175 grader och pensla kycklingen med smör som runnit ut i formen. Fortsät stek i ca 40 minuter tills klar vätska rinner ut när du skär snitt i lårets tjockaste del. Innertemperaturen ska vara ca 80 grader.

Servera med nån svalkande creme fraiche-sås (vi hade i franska senap) och ett grönsakstillbehör och kanske ett ägg.

2 kommentarer:

  1. Gott med kyckling. Perfekt att hitta billig kyckling, men precis som du skriver så undrar man ju hur det går ihop sig.

    SvaraRadera
  2. Det kan helt enkelt inte gå ihop. Men det tänker jag nästan alltid när jag handlar mat. Många ojjar sig över att maten är dyr, och visst lägger man mycket pengar på mat varje månad, men då tänker de antagligen inte på vad de själva kostar när det jobbar. Man får två fulla kassar för 400 kr. Det skulle jag själv ta bara för att gör 5 dl vispgrädde... :-)

    SvaraRadera