torsdag 6 oktober 2011

LCHF-rakor


Eller man kanske skulle kalla dem LCHF-rårakor eller rättikaplättar. Matiga små pannkakor med rättika är det i alla fall. Passar till nästan allt, som förrätt med rökt lax och creme fraiche, med löjrom, med räkor eller som huvudrätt med köttbullar eller något annat lättare kött.

LCHF-rakor 4-8 port
1 stor rättika
1-2 ägg
salt
mycket smör och lite olivolja

Gör så här:
Skala och riv rättikan grovt.

Lägg den rivna rättikan på ett stort fat och strö på salt. Låt dra i minst en halvtimme (lägg gärna på plastfolie). Pressa ur vätskan med händerna.

Blanda den rivna rättikan med ägget/äggen.

Hetta upp en rejäl klick smör och lite olivolja i en stor eller flera små stekpannor.

Klicka ut små plättar med rättika, ca 3 st i en stor stekpanna och en om man har en liten. Platta till och stek ca 5 minuter per sida.

Ska man steka många håller man dem varma i 100 grader ugn.

1 kommentar:

  1. Supergoda! Blev så inspirerad av receptet att jag gjorde en egen variant med zuchini med parmesan och lite annat, blev med kanongott. Alla tillbehör som inte innebär ägg eller blomkål (har blivit lite för mycket av detta....) är trevligt :-))

    SvaraRadera