torsdag 4 augusti 2011

Kantarellcrêpes

Den utmärkta kantarellsäsongen fortsätter. Ett enkelt och smaskigt sätt att använda upp de ljuva svamparna på är att göra crêpes.

Kantarellcrêpes 8 st
Pannkakor
8 ägg
drygt 1 dl creme fraiche
1 krm salt
smör till stekning
Fyllning
2-3 liter färska kantareller
3 dl vispgrädde
salt
nymald svartpeppar
3-4 äggulor
Till gratineringen
1-2 dl stark lagrad riven ost

Gör så här:
Vispa ihop ägg, crème fraîche och salt.

Stek 8 pannkakor i smör.

Sätt ugnen på 225 grader.

Förväll svampen (stek i omgångar i torr stekpanna tills vattnet kokat ur).

Lägg tillbaka svampen i pannan och tillsätt rikligt med smör och stek några minuter tills svampen blivit gyllenbrun.

Häll på grädden och låt koka ihop på svag värme i några minuter. Salta och peppra.

Ta stekpannan av värmen och rör i äggulorna en och en. Sätt tillbaka på värmen och värm försiktigt under omrörning (får inte koka), tills såsen har tjocknat.

Fördela fyllningen på pannkakorna och vik ihop till ett litet paket och lägg i en smord ungsfast form. Strö över den rivna osten.

Gratinera i ugnen i ca 10 minuter till osten smält och fått lite färg.

2 kommentarer:

  1. det här ser fantastiskt ut, måste prova...
    tack för fina recept!!!!
    irene

    SvaraRadera
  2. Tack själv för din kommentar, Irene! Ja, de var fantastiska! Riktig njutmat. Tyvärr så tror vi att vi föråt oss på kantareller under semestern i Värmland, så nu får vi vänta till nästa år och hoppas suget kommer åter.

    SvaraRadera