tisdag 5 juli 2011

LCHF-bröd


Till frukost idag gjorde vi det överlägset bästa LCHF-brödet hittills! Lagom grovt, med härligt tuggmotstånd och rikligt av både fett och protein. Några kolisar blir det givetvis från fröna och kruskakli, men det var det värt! Receptet är, med vissa små ändringar, från den inspirerande norska LCHF-bloggen.

LCHF-bröd 6 st
1 dl sesamfrön
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl kruskakli
2 msk linfrön
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
Till garnering
vallmofrön

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Mal sesamfrön och solroskärnor i en blender.

Vispa äggen.

Blanda samman alla ingredienser utom äggen. Tillsätt äggen och blanda väl. Låt stå och svälla i några minuter.

Forma till 6 stycken platta bröd och lägg på bakplåtspapper. Strö på lite kruskakli och toppa med vallmofrön.

Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda i 18-20 minuter. Låt svalna på galler.

13 kommentarer:

  1. hej, är fragvisa jag igen :) vad kan man använda istället för kruskakli? Hittar inget här i Bryssel. Fröknäcket blev jätte gott! Ska göra det igen! Tack.

    SvaraRadera
  2. Om man inte är paranoid när det gäller kolhydrater så kan man säkert ta vetekli :-). Kruskakli har 24 och vetekli 30 per 100 g. Ingen av dem är ju egentligen jättebra, men eftersom ingen av dem väger så mycket är det inte nån fara i praktiken.

    Men det är såklart tveksamt att belgare äter vetekli. Det är väl mest våfflor och choklad hela dagarna :-)

    Ta nånslags grovmalen "fibrig" råvara så går det säkert bra.

    SvaraRadera
  3. hi hi tack :) du har förstått saken rätt: det är choklad, våfflor och pommes frites med majonäs som gäller här :)

    SvaraRadera
  4. Brysselkål är dock ok! Och då gärna med smör.

    SvaraRadera
  5. Bakade igar!!eftersom jag bor i Italien sa hade jag i riven parmesan ost (kanske overdrev lite blev nog lite mer an 2 dl) sa frallorna smakar mycket ost!!men jag foredrar detta an aggsmaken jag har kant i annat "brod". hur manga kolisar tror ni att det blir / brod?(jag gjorde 6 st ganska stora)Tack for receptet! kommer goras igen och jag fick ta vetekli...har i Italien ar det oxa "rent mjol" som galler!!
    /Carol

    SvaraRadera
  6. Hej carol!

    Och tack för din kommentar.

    Jag förstår att det inte kan vara så lätt att hålla på med LCHF i Italien, de kommer inte ge upp pastan i första taget och de är ju rätt förtjusta i bröd och sött. Det positiva är väl att man inte är så fettskrämda som i norra Europa.

    Vi räknar faktiskt inte kolhydrater så noga, man får känna sig fram. Mår man bra på nåt så är det troligtvis bra. Men det kan inte vara så många i dessa, allt som väger lite mer är nästan kolhydratfritt.

    SvaraRadera
  7. Maste saga det igen....detta ar helt klart det basta brodet! har provar att gora froknacke och et slags pones med kardemummasmak men detta brodet ar helt klart godast! froknacket smakade for mycket linfro och pones har lite for "svampig" konsistens for min smak./carol

    SvaraRadera
  8. Kan man baka detta brödet dagen innan? Hur stora blir dem? Hur många blir de per plåt om det blir sex st bröd?

    SvaraRadera
  9. Det är godast nybakat, men ska det sparas så blir det troligtvis bäst om man fryser det, tinar och sen micrar lite lätt.

    Man klickar helt enkelt ut 6 stycken bröd på bakplåtspapper på 1 plåt.

    SvaraRadera
  10. de var jättegoda, och helt ok att frysa.

    SvaraRadera
  11. Jag är glutenintolerant och undrar vad jag kan använda istf kruskakli? Tacksam för svar. Brödet ser verkigen gott ut. Frökexen var också fantastiskt goda och passar oss glutenintoleranta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är tyvärr inte någon expert på detta, men vid en snabb googling så verkar Fibrex vara en bra ersättare.

      Radera
  12. Har just bakat och provsmakat brödet. Kan skriva under på att detta är det bästa mjölfria bröd jag gjort! Tusen tack för receptet!

    SvaraRadera