torsdag 21 juli 2011

Blåbärspannacotta LCHF


Vi får nog omvärdera vår negativa prognos för årets blåbärsskörd i Värmland! På toppen, och för all del även på vägen upp, av Renstasnipan (252 m.ö.h) var de stora, väldigt många och extra goda. Där måste det bara råda perfekta förhållanden för just blåbär. Vi plockade snabbt drygt 1 liter som vi bland annat använde till följande underbara pannacotta med tydlig blåbärssmak. Även de av gästerna som normalt sett äter massvis med kolhydrater verkade uppskatta den, och tog inte något av det extra socker som vi ställt fram.

Blåbärspannacotta 8 port
3 gelatinblad
4 dl färska blåbär
6 dl vispgrädde
1 1/2 msk sukrin
2 vaniljstänger
Till dekoration
blåbär
vispad grädde

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5-10 minuter.

Lägg blåbären i en kastrull tillsammans med grädde och sukrin.

Dela vaniljstången och skrapa ut fröna och tillsätt dessa.

Låt blandningen koka upp och sedan sjuda på svag värme cirka 10 minuter. Mosa gärna bären lite extra med en slev.

Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma blåbärsgrädden.

Fördela i åtta portionsglas eller skålar och låt stå i kylen ett par timmar tills pannacottan stelnat. Har man bråttom så kan man ställa dem i frysen, så går det snabbare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar