måndag 27 juni 2011

Pesto



Efter över 4 månader har vår basilikaodling nu blivit så omfattande att vi måste göra något av den, gärna något som kräver stora mängder basilkablad. Den första, och bästa, tanken är såklart att göra hemgjord pesto. Har man aldrig gjort hemgjord pesto så är det svårt att föreställa sig hur mycket godare, fräschare och antagligen nyttigare den blir än fabriksgjord Zeta-sörja alternativ Barilla-gegga. Man måste helt enkelt testa.

Pesto 1 omgång
1 stor kopp tätt packad med basilikablad
1 stor klyfta vitlök
50 g pinjenötter (helst från Medelhavsområdet, men kinesiska funkar också)
100 g pecorino (vill man kan man ta parmesanost)
1-2 msk gourmetsalt
nymald svartpeppar
1 1/2-2 dl olivolja

Gör så här:
Mortla vitlöksklyftan med några av basilikabladen. Detta gör att vitlökssmaken blir mer integrerad.

Lägg den mortalde vitlöken tillsammans med samtliga blad i en stavmixerskål (egentligen ska man motla alltsammans men vår mortel är för liten). Tillsätt nötterna och osten. Kör allt till en massa.

Tillsätt salt och några varv svartpeppar. Blanda ihop.

Blanda i olivoljan i omgångar till önskad konsistens.

Smaka av med mer salt om så behövs.

Förvara i en burk i kylen. Håller minst en vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar