lördag 21 maj 2011

Bearnaisesås



Klassisk fransk sås till kött och fisk. Så mycket mer LCHF, än bearnaisesås, kan nog inte en sås bli.

Bearnaisesås 4 port
150 g osaltat smör
8 vitpepparkorn
1-2 kvistar färsk fransk dragon
4 schalottenlökar
3 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
1 dl vin
1-2 tsk torkad eller färsk dragon
1 nypa salt

Gör så här:
Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna av.

Krossa vitpepparn med bladet på en kockkniv.

Hacka schalottenlöken.

Lägg vitpepparn och schalottenlöken tillsammans med vin, dragon och vinäger i en liten kastrull. Låt koka ihop tills bara en halv deciliter återstår av vätskan.

Sila bort lök och kryddor och slå sen tillbaka vätskan i kastrullen.

Koka upp vatten i en större kastrull.

Sätt ner den lilla kastrullen i det sjudande vattenbadet.

Tillsätt äggulorna, en i taget, under vispning. Vispa i lugn takt tills det tjocknar.

Ta kastrullerna från värmen och tillsätt det avsvalnade smälta smöret i en smal stråle, under lite kraftigare vispning.

Tillsätt resten av dragonen och smaka av med lite salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar