söndag 15 maj 2011

Grekisk gratäng


Aubergine och färsrätter har blivit en favorit, både nygjord, men kanske framförallt som matlåda. Ska man laga denna gratäng bör man vara ute i god tid eftersom den är väldigt varm långt efter den kommit ut ur ugnen.

Grekisk gratäng 6 port
2 stora eller 3 lite mindre auberginer
600 g blandfärs
smör till stekning och form
raps- eller olivolja
1 gul lök, hackad
4-5 vitlöksklyftor, pressade
400 g krossad tomat
färsk basilika
torkad oregano
salt
nymald svartpeppar
300 g fetaost, smulad
3 dl vispgrädde

Gör så här:
Skiva auberginerna på längden och stek skivorna i smör och olja.

Hetta upp mer smör och olja och stek löken utan att den tar färg. Fortsätt med att bryna blandfärsen under finfördelningen. Blanda köttfärs, stekt lök, pressad vitlök, krossad tomat och kryddor. Smaka av och krydda mer om det behövs. Låt puttra några minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en stor ungsfast form med smör. Lägg ett lager med aubergineskivor, lägg på hälften av köttfärsen och sen hälften av den smulade fetaosten, sen ett nytt lager aubergine, köttfärs, aubergine, fetaost. Avsluta med att hälla på vispgrädden.

Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter.

2 kommentarer:

  1. Låter jättegott! Hur länge ska gratängen vara i ugnen och vid vilken temperatur? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tokigt det kan bli! Men nu är felet åtgärdat, tack för att du sa till!

      Radera