torsdag 14 april 2011

Poulet Rôti à la LCHF


Detta recept är en dopad och lite förenklad variant av Julia Childs recept i hennes legendarisk kokbok. Kyckling är fantastiskt kött, men det är alldeles för magert, det har vi löst genom att både pensla och stoppa kycklingen med smör. Som tillbehör hade vi en skysås och kokt broccoli. Vi använde gårdskycklingar som vägde 1,2-1,3 kg. En kyckling räcker till 2-3 vuxna. Servera gärna med ett lättare rödvin eller en dyr rosé.

Poulet Rôti à la LCHF 2-3 portioner
1 hel kyckling 1,2 kg
2 msk havssalt
50 g smör
2 stjälkar färsk dragon
Skysås
1/2 dl reducerad fond
2 dl vispgrädde
1/2 msk soja
salt
nymald peppar
Tillbehör
Kokt broccoli

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader och grill.

Skölj kycklingen.

Salta inne i kycklingen, lägg in dragonkvistarna och hälften av smöret i bitar. Knyt igen med steksnöre.

Gnid in kycklingen med smör och salta. Lägg i en ugnssäker form, salta, peppra och klicka ut smör ovanpå.

Sätt in i ugnen i 10 minuter.

Vänd på kycklingen, pensla med smält smör från formen och grilla 5 minuter på andra sidan.

Sänk värmen till 175 grader och grilla i 45 minuter till en timme. Vänd och pensla minst var 15 minut.

Kontrollera att kycklingen är genomstekt (klar köttsaft när man skär vid benen). Ta upp kycklingen ur formen och slå in i folie.

Häll skyn från formen i en kastrull och reducera till ungefär hälften.

Ta 1 dl sky och koka upp med 2 dl vispgrädde. Smaka av med soja, salt och peppar.

Servera med kokt broccoli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar