måndag 25 april 2011

Årets första grillning


Grannarna började redan för några veckor sedan, men vi har hållit på oss. Men idag kunde vi inte stå emot längre och tände grillen för första gången 2011!

Det blev en rätt enkel historia med souvlaki på fläskfilé, med grillad halloumi, tzatziki och grekisk sallad

Souvlaki 3 port
600-700 g fläskfilé
3/4 dl pressad citronsaft
3/4 dl olivolja
3 pressade vitlöksklyftor
3 msk hackad oregano

Gör så här:
Putsa och skär fläskfilén i 2-3 cm bitar.

Blanda ihop i övriga ingredienser och lägg tillsammans med fläskfilén i en plastpåse. Marinera i minst en timme.

Trä upp på spett och grilla 3-4 minuter per sida.


Tzatziki
2/3 grön gurka
2-3 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1-3 vitlöksklyftor
salt
olivolja

Gör så här:
Skala och riv gurkan grovt.

Pressa ut vätskan ur gurkan.

Pressa eller hacka vitlöken.

Blanda samtliga ingredienser och ställ kallt i väntan på servering.


Grekisk sallad
tärnad gurka
oliver
tärnad fetaost
tärnad tomat
skivad rödlök
tärnad gul paprika

Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Grillad halloumi
1 halloumi
olivolja

Gör så här:
Skär halloumin i 7-8 mm tjocka skivor.

Pensla med olivolja.

Grilla ca 2 minuter per sida.

1 kommentar: