lördag 26 mars 2011

Sås: Majonnäs


Vi har en sak att bekänna. Vi har inte gjort vår egen majonnäs, förutom ett misslyckat försök för några år sedan. Men efter att ha gått och stört oss på att det är socker och E i samtliga man kan köpa färdiga bestämde vi oss idag för att ge den ett nytt försök. Efter att ha studerat Julia Childs, heltäckande men lite omständliga, beskrivning i hennes legendariska kokbok skred vi till verket.

Vi använde vår KitchenAid till detta, men det går såklart även med elvisp eller förhand (om man är vältränad).

Resultatet blev längt över förväntan och allt gick snabbare och enklare än vi trodde.

Majonnäs ca 3 dl
3 äggulor av bra kvalitet
1/2 tsk finsalt
1/4+1/4 tsk dijonsenap
1 +1/2 msk färskpressad citron
2 1/2 dl neutral rapsolja

Gör så här:
Ta fram samtliga ingredienser i rumstemperatur minst en halvtimme innan de ska användas.

Värm vatten till kokpunkten och häll den i det rundbottnade kärl som majonnäsen ska vispas i. Häll ur vattnet och torka torrt.

Lägg äggulorna i det uppvärda kärlet och vispa i 2-3 minuter.

Tillsätt salt, 1/4 tsk dijonsenap och 1 msk pressad citron och vispa nån minut till.

Droppa i lite av rapsoljan under vispning. Vänta tills den absorberats. Tillsätt mer rapsolja droppvis, efter ett tag kan man tillsätta oljan i en fin stråle, håll dock koll så att den absorberas allt eftersom.

När all olja är invispad kan man smaka av med lite mer citron och dijonsenap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar