fredag 25 mars 2011

Rättikagratäng


Potatisgratäng är helt klart en av de saker man saknar när man inte äter kolhydrater i mängder. Men denna rättikagratäng är faktiskt minst lika god och betydligt nyttigare. Servera den till stekt kött och gärna med en rödvinssås.

Rättikagratäng 4-6 port
800 g rättika, skalad och skivad i 5 mm tjocka skivor
1 krm salt
1 gul lök, i tunna skivor
4-5 vitlöksklyftor, pressade (antal beroende på storlek)
2 dl crème fraiche (34%)
150 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
lite salt
3 dl lagrad gréve

Gör så här:
Värm ugnen till 125 grader.

Koka upp vatten med salt och koka rättikan i 10 minuter.

Häll av vattnet.

Varva rättika, lök och vitlök i en ugnsform.

Blanda crème fraiche, philadelphiaost, vispgrädde, salt och svartpeppar.

Fördela gräddblandningen över rättikan.

Gratinera gratängen i 30-40 minuter eller tills rättikan börjar kännas mjuk. Höj värmen till 225 grader.

Ta ut gratängen ur ugnen och strö över den rivna osten.

Gratinera i ugnen 5-10 minuter, tills osten fått fin färg.

2 kommentarer:

  1. Oj så gott !!!!!!!!
    Vi äter inte LCHF, men jag har rättika i landet och provade därför. Detta blir en favorit, alltid rättika i landet hädanefter. Tack för receptet !!

    SvaraRadera
  2. Vad trevligt. Ska själva prova att odla rättika nästa år.

    SvaraRadera