söndag 27 mars 2011

Frökex/Fröknäcke


Vi har redan hunnit testa ett antal bröd och knäckebröd/kex, men följande recept som vi utvecklat delvis själva är det bästa. Spröda, goda och enkla att baka.

Frökex/Fröknäcke 3 normalstora ungsplåtar
3 1/2 dl hela linfrön
4 dl kallt vatten
2 1/2 dl skalade sesamfrön
1 1/2 dl pumpafrön
1 dl solroskärnor
1-2 tsk finsalt (hur mycket beror på hur salta kex man vill ha)

Gör så här:
Häll linfröna och vattnet i en skål/burk och rör runt och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.

Tillsätt sesam, pumpafrön, solroskärnor och salt. Rör runt ordentligt och låt stå i minst 30 minuter.

Värm ugnen till ca 150 grader vanlig eller ca 135 grader varmluft (varmluft är bäst för då kan man grädda alla tre plåtarna på en gång.

Bred ut fröblandningen tunnt och jämt på tre bakplåtspappersklädda plåtar, gärna med en slickepott.

Grädda i mitten av ugnen 50 minuter.

Sänk värmen till 100 grader vanlig eller 90 grader varmluft och grädda ytterligare ca 30 minuter. Öppna luckan efter halva tiden för att vädra ut fukten.

Ta ut plåten, känn efter så de känns spröda och låt svalna. Bryt i lagom bitar.

16 kommentarer:

 1. hej, ska prova att göra fröknäcket, ser jatte gott ut! Ar det ok att ha i hela sesamfrön eller maste det vara skalade?
  Bor i Belgien och har ett valdans sja med att hitta alla ingridienser till LCHF bak speciellt men har for forsta gangen bestallt husk o lite annat via natet och vantar pa spanning pa leveransen!
  Tack for en bra blogg :)

  SvaraRadera
 2. Dessa ska du definitivt testa! Vi kollade kolhydratinnehåll och då har de skalade klart mindre. Men om du bara hittar med skal så kan du säkert ta dem. Det är ju inte så att de väger nåt direkt.

  SvaraRadera
 3. Tack för svaret! Da tester jag med hela sesamfrön, har dom hemma och har precis köpt en pase. Finns säkert oskalade nagonstans men tar dom jag har hemma. Lustigt att skalade innehaller sa mycket mer kolhydrater. Ska bli spännade att prova fröknäcket! Har tack vare LCHF blivit av med ett livslangt sockerberoende och är sa otroligt mindre trött sa jag är definitivt övertygad om att minska kolhydratintaget och öka fettintaget!

  SvaraRadera
 4. glömde fraga: kan man lata linfröna sta i vatten över natten eller blir det för lang tid?
  Tack igen :)

  SvaraRadera
 5. Du kan lungt låta dem stå i vatten över natten! Ha på ett lock bara.

  SvaraRadera
 6. och tack, da ska jag genast lagga dom i blöt sa jag kan baka i morgon bitti :)

  SvaraRadera
 7. hej igen, haller pa att baka frökakorna och har just brett ud "degen" pa bakplaten men upptäcker da att jag inte kan vänta 2 timmar (maste ga till stallet). Kan blandningen ligga pa platen tills i kväll? Och att jag lägger dom i ugnen da? Eftersom dom ska vara i ugnen först 45 min och sedan ytterligare 1 timma hinner jag ej med det nu. Hoppas verkligen det funkar!

  SvaraRadera
 8. Hej igen, gjorde klart baket i går kväll och det blev jättebra! Och såå gott! Hur förvarar man bäst fröknäcket? Jag la dom i folie men tycker att dom var lite mjuka i morse när jag åt dom med smör och ost. Tack :)

  SvaraRadera
 9. Tack för detta supergoda recept :) Jag har lånat bilden och receptet till min sida och jag hoppas att det är okej :)..Trevlig jul :)

  SvaraRadera
 10. @Yvonne:
  Förvara dem i en burk efter att de svalnat.

  @Petra
  Eftersom du är så ärlig och berättar det och även länkar så är det helt ok.

  SvaraRadera
 11. Hur mycket kolhydrater innehåller de?

  SvaraRadera
 12. Procentuellt så blir det väl strax under 10%, men eftersom de inte väger nåt i princip så är är det inte någon fara. Se bara till att inte äta för många, svårt eftersom de är så goda, och ha rejält med smör och pålägg på så blir det bra!

  SvaraRadera
 13. Tack, de är sååå goda:)

  SvaraRadera
 14. De är jättegoda och enkla att göra. Så bra att det blir tre plåtar så att det räcker några dar i alla fall. Det är svårt att räkna ut kolhydraterna eftersom kroppen inte kan ta upp linfröna och sesamfröna utan dom går rakt ut i toaletten har jag märkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi äter dessa nästan varje frukost och vi tröttnar aldrig. Allra godast är de med ganska mycket smör och en god lagrad ost, till exempel prästost.

   Man behöver inte oroa sog för kolhydrater i saker som inte väger något.

   Radera
  2. Det här brödet har också blivit mitt favoritbröd, har tre plåtar i ugnen nu som jag har rutat upp innan de sattes in i ugnen. Får se om det funkar. Det känns som det är svårt att tröttna på detta bröd. Tack så väldigt mycket för detta goda recept.

   Radera